Buitenverlichting maakt het gemakkelijker om veilig rond het huis te navigeren in de donkere tijden en kan ook bijdragen aan een gevoel van verhoogde veiligheid, omdat je kunt zien wat er buiten de ramen gebeurt. Buitenverlichting is echter ook het visitekaartje van het huis en vormt daarom een belangrijk element voor de eerste indruk van het huis.
Bij het kiezen van buitenverlichting zijn er veel mogelijkheden, en daarom zijn er ook enkele dingen die je kunt overwegen voordat je een keuze maakt. In deze gids krijg je een goed overzicht van de mogelijkheden en tips waar je op moet letten.
Inhoud
(Klik op een onderwerp om er direct naartoe te gaan)
Hieronder: Zonne-energie buitenverlichting en Elektrische buitenverlichting
Hieronder: IP-classificatie, Watt, Lumen, Lux, Kelvin
Hieronder: Functionele verlichting: Sensorlampen, Schijnwerpers, Spotlights, Wandlampen, Paallampen, Spieslampen, Deck lights
en
Sfeerverlichting buiten: Lantaarns, Tafellampen, Lichtslingers, Figuren, Fakkels
Keuze van stroombron
Er zijn in principe twee mogelijkheden om je buitenverlichting van stroom te voorzien: elektrisch of via zonne-energie. Hier bespreken we wat je in overweging moet nemen bij het kiezen van een stroombron.
Zonne-energie buitenverlichting
Er zijn natuurlijk zowel voordelen als nadelen aan zonne-energie, en of de keuze de ene of de andere kant op gaat, hangt sterk af van de specifieke situatie. De belangrijkste voordelen zijn:
- Kabels. Zonne-energie verlichting is super eenvoudig op te zetten, waar dan ook. Dit geldt zowel voor een reeks lampen in de oprit als voor een schijnwerper in de schuur 50 meter van het huis.
- Prijs. Dit punt hangt natuurlijk nauw samen met het eerste - omdat er geen kabels getrokken hoeven te worden, hoeft er niet gegraven te worden en hoeft er niet betaald te worden voor een elektricien die eventueel helpt met de installatie. De prijs is daarom vaak slechts een fractie van wat het zou hebben gekost met conventionele lampen. Bovendien vermijd je met zonne-energie volledig een extra stroomrekening.
- Tijd. Het opzetten van een zonne-energie lamp kan in slechts enkele minuten worden gedaan.
- Mobiliteit. De zonne-energie lamp kan heel gemakkelijk worden verplaatst, omdat de positie volledig onafhankelijk is van alles, behalve constante schaduw.
- Groene energie. Als je het fijn vindt om te weten dat al het licht dat je ziet direct van de zon komt en niet van een milieuvervuilende energiecentrale, dan is dit nog een pluspunt.
De belangrijkste nadelen van zonne-energie buitenverlichting zijn:
- Vereist licht. Als je zo woont dat je graag een zonne-energie lamp op je noordelijke muur wilt hebben, zul je waarschijnlijk teleurgesteld zijn. Op termijn zal dit mogelijk zijn, maar voorlopig is de technologie nog steeds op een niveau waar zonnecellen direct zonlicht nodig hebben om bevredigend te presteren. Evenzo is het zelden mogelijk om een goed resultaat te krijgen met zonne-energie lampen in een bos of achter raamglas.
- Lichtsterkte. Omdat zonne-energie lampen worden aangedreven door een beperkte stroombron, is het logisch om ook hun lichtintensiteit te beperken. Gelukkig zijn moderne LED-lampen zo efficiënt dat je toch een goede lichtintensiteit kunt bereiken, maar bij veel - vooral goedkopere - zonne-energie lampen is de intensiteit niet zo hoog als bij conventionele lampen. Er zijn echter veel uitzonderingen, die we hieronder nader zullen bespreken, evenals bij de bespreking van de verschillende soorten lampen verderop op de pagina.
Tips:
Waar je hier vooral op moet letten, is de grootte van de zonnepaneel van de lampen, omdat dit bepaalt hoeveel stroom ze krijgen. Dit is de allerbelangrijkste factor, en veel zonne-energie lampen hebben zeer kleine panelen, wat betekent dat ze alleen in de zomer bevredigend presteren.
Alle zonne-energie lampen worden geleverd met LED-lampen, anders zou het concept helemaal niet werken, en om dezelfde reden is er niet veel stroom nodig om ze te laten werken. Ze hebben daarom bijna altijd ook voldoende grote batterijen om minstens 8 uur te branden (mits ze volledig zijn opgeladen, uiteraard). Daarom is het meestal niet zo belangrijk om naar deze twee dingen te kijken.
Elektrische buitenverlichting
Afhankelijk van de situatie kan het geschikter zijn om klassieke, elektrische verlichting te gebruiken. Enkele van de voordelen van deze oplossing kunnen zijn:
- Als je een reeks lampen hebt die constant moeten branden (dus geen sensorlampen) en betrouwbaar de hele nacht door, en met een krachtig licht, dan is het meest veilige om te kiezen voor verlichting met kabels - er zijn geen directe beperkingen voor hoeveel licht je 's nachts kunt uitstralen met deze oplossing.
- Hoewel het aanbod van zonne-energie lampen groot is en nog steeds groeit, is het aanbod van elektrische buitenverlichting nog steeds groter.
- Kan de hele dag in totale schaduw of duisternis staan
Als het gaat om de nadelen van lampen die op het stopcontact werken, zijn het eigenlijk precies dezelfde punten als de voordelen van zonne-energie lampen hierboven - geen reden om ze twee keer te noemen.
Een blik op specificaties
Er zijn een aantal termen om rekening mee te houden als het gaat om verlichting. Laten we eens nader kijken naar enkele van de meest relevante...
IP-classificatie
IP staat voor "Ingress Protection" rating, of, vertaald naar het Nederlands: bescherming tegen binnendringen. De letters IP worden gevolgd door twee cijfers - bijvoorbeeld IP46. Het zijn de twee cijfers die van belang zijn. Het eerste cijfer heeft te maken met bescherming tegen binnendringen van vaste deeltjes, en het tweede cijfer heeft te maken met bescherming tegen binnendringen van vloeistoffen.
In de tabel hieronder kun je precies zien wat de verschillende cijfers betekenen.
Eerste cijfer: |
Tweede cijfer: |
|
0 |
Geen bescherming |
Geen bescherming |
1 |
Beschermd tegen vaste objecten groter dan 50 mm - bijvoorbeeld handen en grotere gereedschappen. |
Beschermd tegen verticaal vallende waterdruppels of condensatie. |
2 |
Beschermd tegen vaste objecten groter dan 12,5 mm - bijvoorbeeld handen en grotere gereedschappen. |
Beschermd tegen vallende waterdruppels, zelfs als het object tot 15 graden is gekanteld. |
3 |
Beschermd tegen vaste objecten groter dan 2,5 mm - bijvoorbeeld kabels en kleinere gereedschappen. |
Beschermd tegen vallende waterspatten, zelfs als het object tot 60 graden is gekanteld. |
4 |
Beschermd tegen vaste objecten groter dan 1 mm - bijvoorbeeld kabels. |
Beschermd tegen spatten van water uit alle richtingen. |
5 |
Beperkte bescherming tegen binnendringen van stof (geen schadelijke ophopingen). |
Beschermd tegen waterstralen met lage druk uit alle richtingen. |
6 |
Volledig beschermd tegen binnendringen van stof. |
|