Gids voor het kiezen van een powerbank

 

Powerbanks en batterijen

In dit korte artikel kun je meer lezen over waar je op moet letten bij het zoeken naar een nieuwe powerbank en wat de verschillende specificaties betekenen.

 

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een powerbank?

 

Input

Input is de aansluiting waar de batterij wordt opgeladen - dus waar deze stroom ontvangt - en er is meestal maar één ingang, hoewel sommige opladers meerdere mogelijkheden hebben. 

Er zijn twee getallen om naar te kijken: volt (V) en ampère (A), en het aantal volt is altijd 5V.

Waar je naar moet kijken, is het aantal ampère. De meeste powerbanks hebben een ingang van 1A (1.000 mA), 1,5A of 2A.

Maar waarom is dit belangrijk? Als je een diepere begrip wilt krijgen van volt, ampère, mAh - en veel meer in die richting - kun je ons artikel hierover lezen (Batterijen en stroom), maar anders is het misschien genoeg om te zeggen dat het aantal ampère bepalend is voor hoe snel je je powerbank kunt opladen.

Dit is vooral belangrijk als je een powerbank met een grote capaciteit hebt. Als je bijvoorbeeld een 20.000 mAh powerbank hebt en deze heeft een 2A ingang, komt dit overeen met een volledige oplaadtijd van:

20.000 mAh / 2.000 mA = 10 uur.

Met een 1A ingang zou het dus twee keer zo lang duren:

20.000 mAh / 1.000 mA = 20 uur.

Met een kleinere powerbank van bijvoorbeeld 5.000 mAh is het niet zo belangrijk, want zelfs met een 1A ingang duurt het niet zo lang:

5.000 mAh / 1.000 mA = 5 uur.

...en daarom zie je vaak dat de kleinere powerbanks met een lager aantal ampère werken.

De conclusie is dus dat het - vooral bij grotere powerbanks - belangrijk kan zijn om naar het aantal ampère op de ingang te kijken als je niet 20 uur wilt wachten op een volledige oplaadbeurt.

 

Output

Output is de aansluiting waar je stroom kunt halen om je telefoon enz. op te laden.

Het eerste waar je naar moet kijken is - net als bij de input - hoeveel ampère de uitgang heeft. Je kunt alles krijgen van 0,5A tot 2A, en, zoals hierboven geïllustreerd, kun je je telefoon dus in de helft van de tijd opladen als de uitgang 2A heeft in plaats van 1A.

Het volgende waar je naar kunt kijken - afhankelijk van waar je de powerbank voor nodig hebt - is of er meerdere uitgangen zijn. Vooral als het een grote powerbank is die meerdere apparaten moet opladen, is het handig dat deze meer dan één uitgang heeft.

 

Capaciteit

De capaciteit wordt aangegeven in de eenheid mAh (milliampère-uur) en geeft aan hoe lang de batterij 1 ampère kan leveren bij de aangegeven spanning (volt). Met andere woorden, het is een enigszins misleidende uitdrukking voor hoeveel energie er in de batterij zit. Als je dit beter wilt begrijpen, kun je veel meer lezen in het eerder genoemde artikel over batterijen en stroom.

In dit artikel zullen we het iets praktischer aanpakken en vragen: hoeveel heb je nodig? Het antwoord is waarschijnlijk: iets meer dan je denkt.

Waarom?

Veel mensen maken de fout dat wanneer ze overwegen hoe vaak hun 20.000 mAh powerbank hun Galaxy 10S (die een 3.400 mAh batterij heeft) daadwerkelijk kan opladen, ze denken:

20.000 mAh / 3.400 mAh = 5,9 oplaadbeurten.

Zo simpel is het leven helaas niet...

Ten eerste is de spanning van powerbanks meestal 3,7V, maar het opladen van telefoons via de USB-aansluiting op de powerbank gebeurt bij 5V.

Dit betekent dat de werkelijke hoeveelheid wordt 3,7V / 5V * 20.000 mAh = 14.800 mAh.

Bovendien zal er altijd een verlies zijn in de vorm van warmte wanneer je de powerbank gebruikt - vaak 10%. Dus komen we uit op:

14.800 mAh * 0,9 = 13.320 mAh.

Een 20.000 mAh powerbank kan de telefoon dus opladen:

13.320 mAh / 3.400 mAh =  3,9 keer.

 

Waarom geven ze niet gewoon de werkelijke output aan?

mAh is niet noodzakelijk de ideale manier om de hoeveelheid energie in een batterij aan te geven. Hiervoor zou men mWh kunnen gebruiken, aangezien deze eenheid niet afhankelijk is van het aantal volt.

Maar de aanduiding in mAh stelt fabrikanten in staat om hogere getallen te schrijven, waardoor de capaciteit veel beter lijkt, en de meeste mensen hebben hier toch geen idee van.

Bovendien, als ze daadwerkelijk de output als de hoeveelheid werkelijke energie zouden aangeven, zouden ze automatisch ook gedwongen worden om te praten over de grootte van het verlies dat optreedt tijdens de conversie, dus de overdracht van energie en de verandering van de spanning. Met de aanduiding mAh kunnen fabrikanten met conversiechips met lage efficiëntie hun powerbanks nog steeds op dezelfde manier op de markt brengen als die van hoge kwaliteit.

Dus, een 20.000 mAh powerbank van slechte kwaliteit lijkt op dezelfde manier als een 20.000 mAh powerbank van goede kwaliteit (en met goede conversiechips), ondanks dat de powerbank met de minder efficiënte conversiechips misschien meer dan 10% verliest bij de overdracht, terwijl sommige van hoge kwaliteit slechts 2% verliezen.

Als ze zouden praten over hoeveel energie er daadwerkelijk wordt overgedragen, zouden ze hier niet omheen kunnen. 

 

Kwaliteit

Fraude?

Een heel ander ding is dat het ook eerder is voorgekomen dat zeer goedkope powerbanks met een verkeerde capaciteit zijn aangegeven. Dus hoewel er 15.000 mAh op stond, bleek bij het openen dat het eigenlijk maar 12.000 mAh was. Dan komt het hele verhaal over de 3,7V vs. 5V, evenals een hoog conversieverlies van 10%, waarna de werkelijke capaciteit 12.000 mAh * 3,7V / 5V * 0,9 = 7.992 mAh is.

Als je een heel algemene - en eenvoudige - vuistregel wilt maken bij het beoordelen van de werkelijke capaciteit van powerbanks, kun je vermenigvuldigen met 2/3.

 

Samenvatting

Als dit allemaal gezegd is, kan kwaliteit moeilijk te herkennen zijn. Er is natuurlijk een verband tussen kwaliteit en prijs, maar je kunt nog steeds slechte kwaliteit tegenkomen, zelfs als de prijs hoog is. 

Wat dan?

Hoewel je niet gegarandeerd bent van goede kwaliteit bij een hogere prijs, kun je wel zeggen dat als je een super, super goedkope powerbank vindt, het waarschijnlijk niet de beste kwaliteit is - maar aan de andere kant is deze dan wel goedkoper. Als we de gevolgen van het kopen van een heel goedkope powerbank samenvatten, evenals waar je eigenlijk op moet letten, zou het er zo uit kunnen zien:

 

  • Input met laag aantal ampère = duurt eeuwig om op te laden
  • Slechts één output met laag aantal ampère = duurt eeuwig om iets op te laden
  • Is er een risico dat de capaciteit niet correct is?
  • Onthoud om mAh te vermenigvuldigen met ongeveer 2/3 voor een realistischer beeld 
  • Lage conversieratio = groot verlies van 10% of meer

 

Dit zijn de belangrijkste punten, maar er zijn ook een paar andere dingen die je kunt overwegen...

 

Quick Charge

Er zijn een aantal Quick Charge-technologieën - vaak gewoon varianten van dezelfde technologie, maar met een nieuwe naam voor brandingdoeleinden - waaronder Qualcomm Quick Charge, VOOC, SuperCharge en Flash Charge.

Dit soort technologieën kunnen de oplaadsnelheid in verschillende mate verhogen, maar zoals we in het volgende gedeelte zullen bespreken, komt dit niet zonder een prijs.

 

Verwachte levensduur en batterijtype

Powerbanks zijn meestal van het type Lithium-Ion (vaak het geval voor de kleinere powerbanks van 5.000 mAh of minder) of Lithium-Polymeer.

Het is niet iets waar je je per se zorgen over hoeft te maken, aangezien beide typen hun eigen voor- en nadelen hebben, maar beide zijn goed voor het doel.

Als je toch meer wilt weten over deze batterijtypen - en meer - kun je meer lezen in ons artikel over batterijtypen.

 

Levensduur

Wat betreft de levensduur, wordt deze meestal geschat op ongeveer 500 cycli voor beide batterijtypen. Een cyclus moet worden begrepen als volgt: als je bijvoorbeeld 50% van de stroom van de batterij gebruikt (vanaf volledig opgeladen), deze vervolgens weer oplaadt tot 100%, en dan nog eens 50% gebruikt, heb je 50% + 50% = 100% = 1 cyclus gebruikt.

De 500 cycli zijn geschat op basis van een set standaardomstandigheden en moeten worden begrepen als dat wanneer je de 500 bereikt, de capaciteit van de batterij is verminderd tot 80%. 

Dit betekent dus ook dat je waarschijnlijk veel meer dan 500 cycli uit je powerbank kunt halen. De snelheid waarmee de batterij degradeert, hangt echter sterk af van verschillende externe factoren:

 

Temperatuur

Over het algemeen kan men zeggen dat zowel zeer hoge als zeer lage temperaturen de afbraaksnelheid van de batterij verhogen. De temperatuurlimieten zijn iets anders voor opladen en ontladen, maar om het eenvoudig te houden, kan men zeggen dat hoe dichter bij 25 graden je blijft, hoe beter.

Meer gedetailleerd voor bijvoorbeeld Li-Ion, kan men zeggen dat bij ontladen men tot -20 graden kan gaan, maar dit zal de afbraaksnelheid sterk verhogen. Het is het beste om boven de 10 graden te blijven en onder de 60 graden. Voor opladen daarentegen is het het beste om boven de 0 graden te blijven om zogenaamde lithium-plating te voorkomen.

 

Oplaad-/ontlaadsnelheid (ampère)

Kort gezegd, hoe sneller je je batterij ontlaadt of oplaadt, hoe korter de levensduur zal zijn. Als je geen haast hebt om je telefoon op te laden, wordt daarom aanbevolen om geen gebruik te maken van Quick Charge-technologie en misschien zelfs de 1A-uitgang van de powerbank te gebruiken in plaats van de