Vind hier de handleiding voor het kopen van je nieuwe zonne-oplader! Bekijk de verschillende soorten zonne-opladers op de markt en lees meer over welke oplader het beste aan jouw behoeften voldoet.
Welke type zonne-oplader moet ik kiezen?
Het type zonne-oplader dat je moet kiezen, hangt af van waarvoor je het wilt gebruiken. Enkele voorbeelden zijn festivals, trekking, kajaktochten, stranduitjes, kamperen of gewoon een dagje in het park. Een andere overweging is hoeveel elektronica de zonne-oplader van stroom moet kunnen voorzien.
Moet het bijvoorbeeld meerdere smartphones en een iPad langere tijd kunnen opladen tijdens een trekkingtocht in Noorwegen in de lente, dan heb je iets anders nodig dan wanneer het slechts een enkele smartphone is tijdens een week fietsen in de Deense zomer.
Koop alleen zonne-opladers met 2,5W of meer
Laten we beginnen met wat je moet vermijden als het gaat om zonne-opladers: Vermijd de kleine, handige zonne-powerbanks die populair zijn op diverse gadget-sites. Ze lijken slim met hun handige "smartphone-achtige" uiterlijk en grootte, evenals hun ingebouwde powerbanks. Maar de zonnecel is slechts ongeveer 1W, wat simpelweg niet genoeg is om een verschil te maken - vooral omdat veel van de kleine, goedkope modellen van powerbanks met zonnecellen net zo snel lijken te ontladen als de zonnecel kan opladen vanwege de slechte kwaliteit van de batterijen.
Onze ervaring is dat je alle opladers onder 2,5W moet vermijden. Met 2,5-5W kun je daarentegen je telefoon de meeste dagen in de lichte helft van het jaar prima aan de gang houden. Op een volledig donkere onweers- en regenachtige dag zal het echter niet genoeg zijn, zelfs niet in de zomer, maar op een dag waarop de lucht constant bedekt is met witte, lichte wolken, zal het bijna mogelijk zijn met 5W. Dus als je twijfelt, kies dan altijd voor meer watt dan te weinig.
Hoeveel watt (W) heb ik nodig?
Het hangt sterk af van zowel het weer als je stroomverbruik hoeveel watt (W) je nodig hebt. Op basis van onze eigen ervaringen en tests geven we de volgende aanbevelingen:
Smartphone: ca. 3W bij zonnig weer / tot 6W bij wisselend weer
Tablet: 6W bij zonnig weer / tot 12W bij wisselend weer
Laptop: 30W bij zonnig weer / tot 60W bij wisselend weer
Een blik op onze aanbevolen zonne-opladers
Sinds 2013 hebben we kennis en ervaring verzameld op het gebied van zonneceltechnologie en powerbanks. Hieronder vind je onze analyse van de verschillende categorieën binnen zonne-opladers, evenals onze aanbevolen producten en zonne-oplader-oplossingen die aan verschillende behoeften voldoen.
is een van de meest innovatieve merken van zonne-opladers en powerbanks, met de focus op lange levensduur en componenten van de beste kwaliteit. De zonne-opladers zijn uitgerust met >20% efficiënte zonnecellen en iPOWER stroombeheer, wat zorgt voor een betere en stabielere oplading in een compacter formaat.
De aanhang-zonne-oplader - een klantfavoriet
- Voor trekking, wandeltochten, fietstochten, outdoor en andere activiteiten waarbij je overdag onderweg bent met je zonne-oplader. Ook goed voor festivals vanwege de duurzaamheid en relatief lage prijs.
Als je stroom nodig hebt terwijl je constant actief bent, zoals bij trekking of wandeltochten, is dit model, dat we "de aanhang-oplader" hebben genoemd, een zeer goede keuze. Dit type oplader is dun en licht - en kan makkelijk worden bevestigd aan bijvoorbeeld een wandelrugzak of aan allerlei andere dingen (met de meegeleverde karabijnhaken). Dit model levert 6,5W, wat gemakkelijk een smartphone draaiende kan houden, zelfs bij wisselend weer. Als het weer goed is, kan het ook een tablet redelijk goed draaiende houden.
Je kunt ervoor kiezen om smartphones, tablets, camera's enz. direct vanaf de oplader op te laden. Sommige smartphones zijn echter gevoeliger dan andere, en daarom werkt het voor sommige modellen alleen als de oplader in direct zonlicht staat, terwijl het voor andere modellen ook werkt als het licht bewolkt is.
De oplader is echter ook uitgerust met een zak aan de achterkant. Dit is handig omdat je ervoor kunt kiezen om een powerbank in de zak te stoppen, deze te vergeten terwijl deze oplaadt, en later de powerbank te gebruiken om de telefoon op te laden. In tegenstelling tot direct opladen, zoals hierboven vermeld, werkt dit namelijk met alle modellen wanneer je vanaf de powerbank oplaadt. Je hoeft dus niet de hele tijd een tablet of smartphone aan de oplader te hebben. Om deze redenen raden we altijd aan om een powerbank met je oplader te gebruiken - het is gewoon beter! Als je een eigen powerbank hebt, kun je die gemakkelijk gebruiken, en anders kun je hier een vinden die in de zak van de aanhang-oplader past: Powerbanks
- Eenvoudig, compact ontwerp met zowel powerbank als zonnecel in één. Perfecte oplossing als je een zonne-oplader wilt die volledig "zelfvoorzienend" is. Vouw hem gewoon uit en leg hem in de zon. Breng de stroom later over naar je elektronica.
ALLPOWERS 6W/10.000mAh zonne-powerbank
Waarschuwing: Veel gadgetshops verkopen de kleine zonne-powerbanks, waarbij de zonnecel slechts iets groter is dan het oppervlak van een smartphone. DIT WERKT NIET GOED. De zonnecel is slechts 1-1,5W, wat nauwelijks resulteert in een echte oplading. Koop een zonne-powerbank met 3W+ of koop een gewone powerbank zonder zonnecel.
Als je een eenvoudige zonne-oplader oplossing wilt, waarbij je je elektronica niet de hele tijd aan de oplader hoeft te hebben, is een zonne-powerbank een perfecte oplossing. Zodra de zonnecel wordt uitgevouwen en door licht wordt geraakt (ook door wolken), begint de ingebouwde powerbank op te laden.
Je kunt de oplader bijvoorbeeld op het gras leggen, op een stoel of aan je tent hangen, en dan op avontuur gaan met je smartphone. Wanneer je terugkomt, is de batterij vol, en kun je de stroom snel en efficiënt overbrengen van de ingebouwde batterij naar je smartphone of tablet - net zo snel als vanuit een stopcontact.
Onze ALLPOWERS zonne-powerbank combineert een krachtig 6W zonnepaneel met een ingebouwde grote powerbank van 10.000mAh - genoeg stroom voor ongeveer 3 smartphone-opladingen wanneer de powerbank volledig is opgeladen. De grote capaciteit van de powerbank betekent dat de zonnecel enkele uren nodig heeft om deze volledig op te laden, dus het kan goed zijn om deze thuis volledig op te laden over een paar dagen, of via een stopcontact, en vervolgens de zonnecel te gebruiken als "lopende bijvulling".
- Krachtige, draagbare stroom voor je elektronica. Geschikt voor kampen, kamperen, tenttochten, volkstuinen en dergelijke waar je overdag een "basis" hebt waar de oplader kan liggen.
ALLPOWERS X-DRAGON 20W Zonne-oplader
Het voordeel van de opvouwbare zonnepanelen is dat ze veel meer vermogen kunnen leveren dan de eerder genoemde typen. Daarentegen zijn ze (de grotere) te groot en onhandig om gemakkelijk rond te dragen, behalve wanneer ze zijn opgevouwen. Sommige maten kunnen echter wel worden bevestigd aan bijvoorbeeld een kajak, fietstrailer of iets dergelijks, als je een beetje handig bent. Zoals te zien is op de foto's, worden ze vaak geleverd met touwtjes aan de randen, zodat ze gemakkelijk kunnen worden vastgemaakt.
Je kunt onze geselecteerde opvouwbare zonnepanelen hier vinden: opvouwbare zonne-opladers. Wanneer je rond de 20W komt, kan het paneel de elektronica van een heel gezin opladen op een zomerdag, en sommige opvouwbare zonnepanelen kunnen zelfs laptops opladen - deze zijn echter nogal stroomvretend, dus hier raden we zoveel mogelijk watt aan, en niet minder dan 30W. Als je van plan bent je laptop dagenlang buiten te gebruiken omdat je erop staat om rond te reizen in de wildernis om je proefschrift over termieten te schrijven, is het aan te raden om zoveel mogelijk watt te krijgen - bijvoorbeeld een 50W paneel. Dan is er echt een kans dat het paneel de enige bron van stroom voor je laptop kan zijn voor een langere periode.
Een kleine opmerking uit ervaring: een 20W zonnepaneel genereert genoeg stroom om een smartphone volledig op te laden in ongeveer één uur in direct zonlicht (zonder powerbank ertussen, als de telefoon dit toelaat)!
Het is slim om een powerbank te gebruiken met een opvouwbare