Overweeg je om zonnecel lampen aan te schaffen, maar weet je niet precies welke types en modellen? Dan ben je op de juiste plek! In deze gids lees je over:
- De voordelen van het gebruik van zonnecel lampen in plaats van gewone verlichting
- Waar je op moet letten als je op zoek bent naar kwaliteits zonnecel verlichting
- Welke zonnecel lampen werken buiten het zomerseizoen
- Hoe je zonnecel lampen installeert om er het meeste uit te halen
1. Waarom overwegen zonnecel lampen in plaats van gewone buitenverlichting?
Zonnecel lampen hebben een aantal voordelen ten opzichte van gewone buitenverlichting op het elektriciteitsnet:
- Geen noodzaak om kabels te trekken. Je kunt de lampen precies plaatsen waar je ze nodig hebt – zelfs in de verste uithoeken van je terrein.
- Zonnecel lampen zijn eenvoudig zelf te installeren en er zijn geen kosten verbonden aan de aanleg van elektriciteit of eventuele hulp van een elektricien.
- Zonnecel lampen zijn gratis in stroom en volledig zelfvoorzienend op zonne-energie - met andere woorden: 0 euro aan elektriciteitsrekening.
- Zonnecel lampen werken op GROENE ENERGIE direct van de zon, en besparen dus niet alleen op de elektriciteitsrekening, maar ook het milieu.
2. Zonnecel lampen voor gebruik het hele jaar door in Nederland?
Zonnecel lampen kunnen prima werken in Nederland, zelfs buiten de zomer, als je lampen koopt die zijn ontworpen voor noordelijke lichtomstandigheden en weer. Dit is voornamelijk mogelijk dankzij de uitvinding van de LED-lamp die de stroom veel efficiënter gebruikt en daardoor lang kan branden op heel weinig stroom.
MAAR het is bekend dat de meeste zonnecel lampen niet werken in de winter. Het vereist dat ze op de juiste manier zijn ontworpen met landen zoals Nederland in gedachten.
3. Wat is er nodig om ze in de winter te laten werken?
Als de lamp naar tevredenheid moet werken, moet er rekening worden gehouden met vier dingen:
1) Grootte van het zonnepaneel vs. stroomverbruik
Het zonnepaneel moet groot genoeg zijn - hier wordt de stroom gegenereerd. Veel zonnecel lampen - zelfs die van betere kwaliteit - zijn ontworpen om te functioneren in zuidelijkere delen van de wereld en hebben dus helemaal niet grote genoeg zonnepanelen om in de winter voldoende stroom te kunnen produceren.
Daarnaast moet je ook nadenken over waarvoor het paneel groot genoeg moet zijn. Is het een paneel voor een lamp die 40 of 120 Lumens geeft? Met andere woorden, hoe fel schijnt de lamp? Het is mogelijk dat de lamp met 120 Lumens een paneel heeft dat twee keer zo groot is als de lamp met 40 Lumens, maar hij zal nog steeds korter branden omdat hij drie keer (120/40 Lumens) zoveel stroom verbruikt (je kunt ervan uitgaan dat er een ongeveer lineair verband is tussen het aantal Lumens en het stroomverbruik).
Nog een ding is of het een lamp is die constant brandt, of een die aangaat bij beweging en dan weer uitgaat na korte tijd. Deze twee verschillende types zullen een heel verschillend stroomverbruik hebben!
2) Mogelijkheid om het zonnepaneel in te stellen
Hier wil ik ingaan op de mogelijkheid om het zonnepaneel in te stellen. Het is namelijk cruciaal onder welke hoek de zonnestralen op het zonnepaneel vallen. Er wordt de meeste stroom gegenereerd wanneer de zon in een hoek van 90 graden op het paneel staat. In de winter is het onmogelijk om hier zelfs maar in de buurt te komen als de lamp zo is gebouwd dat het zonnepaneel alleen recht omhoog kan wijzen.
Hier kun je onderscheid maken tussen twee algemene soorten lampen: die met een ingebouwd zonnepaneel en die met een apart zonnepaneel (met een kabel ertussen). Voor lampen met een ingebouwd zonnepaneel is het daarom ook een belangrijke factor om te kijken in welke richting het paneel wijst. Wijst het recht omhoog, of ongeveer 45 graden schuin? Dit is vooral belangrijk in de winter wanneer de baan van de zon laag is. Dus als het paneel omhoog wijst, is er een aanzienlijk groter paneel nodig om hetzelfde effect te bereiken.
Dit kan een groot voordeel zijn voor lampen met een apart zonnepaneel, omdat je het paneel kunt plaatsen zoals je wilt. Bovendien is het vaak iets groter omdat het niet op de lamp hoeft te passen, en je kunt het een beetje uit het zicht plaatsen op het dak of tussen de tulpen (als het zo geplaatst kan worden dat het niet te veel schaduw krijgt).
Dit brengt ons bij het volgende - en in principe belangrijkste - punt...
3) Installatie
Zelfs de beste lamp zal niet goed presteren in de winter als je hem aan de noordkant van een huis plaatst! Het kan niet genoeg benadrukt worden dat een optimale positie ten opzichte van de zon cruciaal is voor hoe een zonnecel lamp presteert.
Wat is dan een optimale instelling? Het is optimaal om het paneel zo in te stellen dat het naar het zuiden wijst en ongeveer 45 graden omhoog. Bovendien moet het zich in een positie bevinden waar niets de lamp overschaduwt en dus voorkomt dat de zonnestralen het paneel overdag bereiken.
4) Batterijcapaciteit
Als de batterij slechts voldoende capaciteit heeft om stroom voor één nacht op te slaan, wordt de zonnecel lamp erg afhankelijk van het weer. Dus misschien brandt hij goed op een zonnige winterdag en bijna helemaal niet op een bewolkte winterdag. Als de batterij daarentegen een capaciteit heeft van 2-3 dagen, kan een zonnige dag deels compenseren voor een bewolkte dag de volgende dag, en zal de lamp veel stabieler branden.
5) Duurzaamheid
Daarnaast is er nog iets anders dat niet direct invloed heeft op de prestaties van de lamp, maar wel op de duurzaamheid en het vermogen om jaar na jaar goed te functioneren in alle weersomstandigheden. Dit wordt ook wel "Ingress Protection" of IP-klassen genoemd.
Het systeem bestaat uit de letters IP gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer na IP geeft aan hoe het product scoort op bescherming tegen vaste objecten. Het tweede cijfer geeft de mate van waterbestendigheid aan. Bijvoorbeeld, de Evo SMD zonnecel lamp heeft een IP56-classificatie, wat betekent dat hij zeer goed beschermd is tegen water. Je kunt meer lezen over IP-klassen hier: Buitenverlichting
4. Welke lampen raden wij aan, en waarom?
Dat hangt natuurlijk af van waar je je lampen voor nodig hebt, maar laten we beginnen met enkele voorbeelden van lampen die naar onze ervaring goed werken in de winter, en een uitleg waarom ze zo goed werken. Dit zal het voor jou, beste lezer, gemakkelijker maken om toekomstige zonnecel lampen te beoordelen die je tegenkomt.
Lampen die werken in de winter
Hier bij SolarCamp hebben we een groter assortiment zonnecel lampen, die zijn geproduceerd door de gerenommeerde Engelse fabrikant, .
Dit zijn enkele van de beste zonnecel lampen die je op de Europese markt kunt krijgen. Ze zijn ontworpen om het hele jaar door te worden gebruikt in noordelijke landen en om te voldoen aan de vraag naar zonnecel verlichting van goede kwaliteit, en een stijlvol en modern design.
ontwerpt zonnecel verlichting voor landen zoals Nederland en Engeland volgens de principes die we hierboven hebben genoemd. De zonnepanelen zijn groter gemaakt, veel lampen hebben schuine of aparte zonnepanelen, meerdere lampen hebben sensorfuncties, en sommige hebben zelfs de mogelijkheid voor USB-oplading ter ondersteuning in de donkerste maanden.
Hieronder een blik op enkele van de beste zonnecel lampen voor gebruik het hele jaar door:
Zoals je op de foto kunt zien, is het een floodlight. Waarom doet hij het goed in de winter? Als je de bovenstaande secties hebt gelezen, heb je waarschijnlijk een goed idee, maar ik zal het toch doornemen.
Het zonnepaneel
De lamp heeft allereerst een vrij groot zonnepaneel. Groter paneel = meer stroom. Bovendien is het paneel vrij (en niet ingebouwd in een grotere lamp) en kan het in een goede hoek worden geplaatst, wat betekent dat het naar het zuiden wijst en 45 graden omhoog.
Het type
Dit is een sensorlamp, wat meteen duidelijk wordt door de sensor die net onder de lamp zit. Dit betekent dat hij alleen aangaat wanneer er beweging in de buurt is, en kort daarna weer uitgaat. Dus in plaats van tot 8 uur per nacht te moeten branden, brandt hij misschien 10 minuten, afhankelijk van hoe druk het is in het gebied waar de lamp is geplaatst. Dit maakt uiteraard een groot verschil, waardoor de lamp juist heel fel kan branden wanneer hij aan is.
Sensorlampen doen het over het algemeen goed in de winter, als ze zijn uitgerust met een redelijk goed zonnepaneel.